Nechaj sa unášať chuťou šálky horúcej čokolády, je sladké vrátiť sa mysľou o 1000 rokov späť, do doby, keď Majovia a Aztékovia začali pestovať rastlinu zvanú kakao. Boli to tieto civilizácie strednej Ameriky, ktoré dali ako prví život jedlu pre bohov, ktoré Linneo v roku 1700 nazval čokoláda. S úctou aztéckeho boha Quetzacoatla nápoj pripravovaný zo semien kakaa dostala meno Cacahualt, z ktorého sú odvodené slová, ktoré sa dnes používajú, v základe rovnaké vo všetkých jazykoch sveta.
Ale chuť bola naozaj riadne odlišná od tej, akú ju poznáme dnes: horká a pikantná, ako papričky, ktoré používali na dosiahnutie energetického efektu a ako afrodiziakum. V histórii kakaa zohral dôležitú úlohu španielsky objaviteľ (bádateľ) Hernan Cortez, ktorý sa vylodil 17 rokov po Kolombovi v Novej Zemi, no na rozdiel od svojho predchodcu ocenil kvalitu kakaa a doviezol do Európy.
Tu stretávame mníchov, expertov v bylinkárstve, ktorí vytvorili nové spojenia: kakao, cukor a vanilka, ktoré dodali čokoláde sladkú a mäkkú chuť, obľúbenú v každom kúte sveta. Dve storočia potom, okolo roku 1700, čokoláda začína nadobúdať aj pevnú formu: od tohto momentu fantázia šéfkuchárok a jednoduchých obdivovateľov kulinárskeho umenia sa rozšírila do experimentov stále viac odvážnych, ktorý priniesli kakao do akéhokoľvek pokrmu, ako prísada schopná dodať nezabudnuteľný aromatický dotyk.
(c) 2008 Kontakt A s. r. o. | info@caffemauro.sk | Obchodná 52, 811 06 Bratislava
Technológia a dizajn: Netto SK