druhy čaju

V závislosti od spôsobu produkcie a najmä od stupňa fermentácie rozlišujeme nasledujúce druhy čaju.

zátišie so sypaným čajom a šálkou

Biely čaj

Vyrábaný vo veľmi malom množstve v Číne a na Srí Lanke. Vyrába sa z nerozvinutých púčikov, ktoré prechádzajú len procesom vädnutia, počas ktorého sa z nich vyparuje prirodzená vlhkosť, a procesom sušenia. Po sparení dáva tento čaj veľmi svetlý odvar slamenej farby.

Zelený čaj

Zelený čaj sa od čierneho líši len v tom, že lístky neprešli procesom fermentácie. Zelený čaj je najviac populárny v Číne, Japonsku a na Tchaj-wane. Odvar má citrónovožltú alebo slamenú farbu, je priezračný a má veľmi jemnú arómu.



Čierny čaj

Čajové lístky prechádzajú procesom plnej fermentácie. Čím je proces fermentácie dlhší, tým je čaj tmavší a trpkejší.

Čaj Oolong (červený)

Čaj Oolong je často definovaný ako čaj "polofermentovaný", pretože prechádza len čiastočnou fermentáciou. Najznámejším červeným čajom je čaj typu Formosa. Farba čaju Oolong je červenkastá, aróma je veľmi jemná.

Aromatizované čaje

Čierny, zelený, červený, biely čaj s prísadou arómy napríklad čaj Earl Grey s prísadou bergamotového oleja.



(c) 2008 Kontakt A s. r. o. | info@caffemauro.sk | Obchodná 52, 811 06 Bratislava
Technológia a dizajn: Netto SK