V posledných rokoch bolo vykonaných veľa výskumov, ktorých cieľom bolo potvrdenie súvislosti medzi pitím čaju a dobrým zdravotným stavom. Výskumy vplyvu čaju na zdravie i naďalej zaujímajú veľa učencov.
Čaj je podobne ako zelenina a ovocie bohatým zdrojom antioxidantov.
Antioxidanty sú chemické zlúčeniny, ktoré nás chránia pred škodlivým účinkom voľných radikálov (pomáhajú zastaviť oxidáciu vyvolanú voľnými radikálmi). Všeobecne známe antioxidanty sú vitamíny A, C a E, ktoré sa nachádzajú v mnohých druhoch ovocia a zeleniny.
Voľné radikály sú častice, ktoré poškodzujú bunky živých organizmov. Vznikajú v organizme prirodzeným spôsobom, ale taktiež vplyvom slnečného (UV) a iného žiarenia, chemických faktorov a cigaretového dymu. Veľa chorôb, najmä obehového ústrojenstva, a niektoré nádorové ochorenia súvisia s pôsobením voľných radikálov.
Obsah antioxidantov v čaji je vysoký, ich aktivita meraná schopnosťou odstrániť z tela voľné radikály je oveľa vyššia než v prípade veľa druhov ovocia a zeleniny.
Doba parenia má priamy vplyv na hladinu antioxidantov v čaji. Väčšina antioxidantov sa uvoľňuje v prvých 4 minútach parenia.
(c) 2008 Kontakt A s. r. o. | info@caffemauro.sk | Obchodná 52, 811 06 Bratislava
Technológia a dizajn: Netto SK